luni, 31 ianuarie 2011

VRETI SA NE AJUTATI?

VRETI SA NE AJUTATI?
Luni, 31.01.2011, din motive tehnice nu avem program cu publicul !
Marţi, 01.02.2011, se reia programul cu publicul, astfel :
ÎNSCRIERI ÎN SINDICAT
Luni şi miercuri, între orele 12.00 - 17.00
DEPUNERI DOCUMENTE PENTRU ACŢIUNEA ÎN JUSTIŢIE
Marţi, joi şi vineri, între orele 12.00 - 17.00 Pentru ca aceste acţiuni presupun un volum mare de munca intr-un timp scurt , cei dintre dumneavoastra care se ofera sa ne ajute , sunt bineveniti (voluntari )
Daca aveti cateva zile libere si vreti sa sprijiniti si dumneavoastra lupta noastra comuna VA RUGAM SA CONTACTATI SECRETARIATUL FILIALEI, ASTFEL:
Secretariat filială:
Col. (r) DIMITRIU Lucian Telefon: 0723 548 264 Col. (r) DRAGHICESCU Petru Telefon: 0723 551 556 E-mail: scmd.sector6@yahoo.com
Va multumim pentru intelegere si SOLICITUDINE!

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DIRECTORUL DE ŞTIRI A TVR1 ŞI MODERATOR AL EMISIUNII „JUDECĂ TU”!

Dragi colegi,
Va atasez o scrisoare deschisa adresata de mine Directorului de Stiri al TVR, moderator al emisiunii "Judeca tu", cu rugamintea de a o analiza si a va spune parerea. Eu constat ca televiziunea publica pe care o platim toti ca sa ne informeze corect, are din ce in ce mai multe emisiuni manipulatoare a populatiei de la valorile reale ale unei tari: democratie, echitate economica si sociala, armata, educatie,etc.. In acelas timp inmulteste emisiunile si informatiile destinate formarii unei opinii primitive spre monarhie si servilism.
Astept opiniile voastre,
Cu aleasa stima,
T. Ghitescu

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DIRECTORUL DE ŞTIRI A TVR1 ŞI MODERATOR AL EMISIUNII „JUDECĂ TU”!

Stimată doamnă Rodica Ioana Alexandra Culcer,

Sunt col. r. ing. Teodor GHIŢESCU şi mă simt obligat, din punct de vedere intelectual şi moral, să mă adresez domniei voastre , ca moderator al emisiunii „Judecă tu” , dar mai ales ca Director de Ştiri al Televiziunii Române, pentru a vă reaminti că sunteţi în slujba noastră, a cetăţenilor, care vă plătim salariile pentru a ne informa corect nu pentru a ne manipula în mod grosolan.

Demersul meu este iniţiat de emisiunea moderată de dv. „ Judecă tu”, din data de 27.01.2011, pe care o consider o „ruşine” pentru întreaga presă din România, aşa cum mă voi strădui să argumentez în cele ce urmează.

Principalele ipotezele ale argumentări caracterului ruşinos al emisiunii menţionate pot fi, printre altele:

1. Moderatorii de emisiuni, sunt formatori de opinie publică, prin urmare au o mare responsabilitate asupra corectitudinii ştiinţifice a informaţiilor difuzate şi a competenţei participanţilor la dezbateri, în raport cu tema emisiunii. Ei ar trebui să aibă cunoştinţe minimale despre societatea în care trăim, despre cauzele involuţiilor sau evoluţiilor ce se produc, asupra caracterului democratic sau antidemocratic al actelor de guvernare şi mai ales asupra a direcţiei spre care se îndreaptă ţara din care şi ei fac parte, împreună cu trecutul şi viitorul lor;

2. Televiziunea publică este plătită de toţi contribuabilii, pentru a fi corect informaţi asupra realităţilor socioeconomice în primul rând şi nu pentru a fi manipulaţi pe baza dogmelor politice, mai ale a celor antidemocratice şi retrograde, preponderente în guvernarea ultimilor 21 de ani. Este nedemn, josnic şi cinic să foloseşti un mijloc de informare naţională, pentru a dezinforma şi dezbina oamenii şi categoriile sociale;

3. Tema dezbătută la emisiunea incriminată, a fost mult mai echidistant tratată de posturile private de televiziune decât de cel naţional, de la care populaţia a avut, dintotdeauna, cele mai mari speranţe de probitate profesională.

Deşi sunt ofiţer în rezervă, sunt în primul rând un specialist în management şi un analist de sistem, la nivelul cel mai înalt din România, aşa cum o pot demonstra prin ceea am învăţat, am aplicat, am publicat şi prin susţinerea celor afirmate în faţa oricărei autorităţi ştiinţifice din ţară, ce m-ar putea contesta. Prin urmare argumentele mele nu au în vedere doar atacurile insidioase la adresa armatei, în general şi a militarilor rezervişti, în special, ci mai ales o revoltă intelectuală la afirmaţiile tendenţioase, imorale, antidemocratice şi retrograde ale moderatorului şi majorităţii invitaţiilor lui, care constituie o agresiune la adresa inteligenţei, logicii şi eticii umane.

În detaliu:

1. Doamnă CULCER:

C aţi deschis emisiunea cu o evidentă incitare la ură a celorlalte categorii sociale asupra militarilor, poliţiştilor şi magistraţilor, citez: …. „poate nu v-aţi gândit că de contribuţia dumneavoastră beneficiază în mult mai mare măsură ofiţerul, poliţistul şi magistratul decât profesorul care v-a învăţat carte sau medicul care v-a redat sănătatea sau v-a redat viaţa.Oare să nu ştiţi că susţinerea pensiilor tuturor categoriilor sociale, ca şi a bugetarilor nu se face din munca altora ci din propria lor muncă? Spaţiul nu-mi permite să fac o argumentare ştiinţifică a aceste normalităţi, deformate spre anormalitate de dogmele politice şi morale ale capitalismului de tip occidental, cancerul declinului permanent al României postdecembriste, cu ajutorul persoanelor ca domnia voastră;

C Ce vreţi să spuneţi prin, citez: „Îi plătim mai bine pe unii decât pe ceilalţi”. Şi nici aceasta nu ar fi nici o problemă, dacă disproporţia nu ar fi atât de mare şi dacă nu ar genera consecinţe periculoase. Vorbim despre disproporţiile produse de un sistem conceput iniţial ca echitabil şi deformat pe parcurs împreună cu …..” . Insinuarea „îi plătim mai bine pe unii decât pe alţii”, evident, nu se referă la contribuabili, pentru că nu ei stabilesc nivelele de salarizare şi pensionare, ci la guvernanţi. Dacă tot doriţi să faceţi o comparaţie a disproporţiilor veniturilor, de ce nu luaţi si salariile şi pensiile şefilor diferitelor agenţii guvernamentale, înfiinţate special pentru a distruge economia naţională şi a sărăcii populaţia: AVAS, ANRE, Consiliul Concurenţei, etc.? De ce nu comparaţi salariul unui fotbalist cu salariul Şefului Marelui Stat Major sau Procurorului General (am uitat, fotbalistul produce bunuri în mediul privat şi nu pentru ţară, prin urmare salariul lui nu are nici o legătură cu ceea ce produce ci cu ceea ce speculează patronii lui)? Ce disproporţie în venituri ar putea genera consecinţe periculoase” ? Cea dintre profesor şi magistrat sau cea dintre veniturile angajatului şi cele ale angajatorului, disproporţie pe care o evitaţi, evident din motive politice?

C Aţi uitat să subliniaţi pentru ascultători, prin dezbatere, care era sistemul citez: „conceput iniţial ca echitabil şi deformat pe parcurs”, ca să înţelegem şi noi „vulgul” ce înseamnă un sistem de pensii echitabil şi cine l-a deformat şi prin ce mijloace. De ce nu aţi pus problema acoperirii deficitelor bugetare de către cei care au produs deformările economice şi sociale şi care au miliarde de € în conturi străine? „Judecă tu”! De ce nu aţi pus în discuţie, unde este reforma economiei şi creşterii veniturilor populaţiei (inclusiv a pensiilor) prin zecile de miliarde împrumutate de guvernele actuale de la bancherii internaţionali şi pe care le plătim noi contribuabili? Spuneţi că s-au dus în pensii! Este ruşinoasă o astfel de afirmaţie, pe postul naţional, când toate celelalte televiziuni au dezvăluit o parte din găurile negre ale politicii şi economiei care le-au volatilizat!

C În mod perfid prezentaţi pensiile militare drept pensii speciale, dobândite pe baza veniturilor din ultima lună, şi nu pensii profesionale, calculate conform normelor în vigoare la data pensionării! Invitatul dv. specialist în sociologie, spunea că dacă ele ar fi fost calculate pe o perioadă de minim 5 ani ar fi fost in ordine! Chiar aşa au fost calculate, analizând activitatea cadrelor militare pe cel puţin 5 ani şi pe întreaga perioadă de muncă! Invitatul dv. nu ştia acest lucru şi a fost adus să „lumineze” mintea auditoriului! Au fost câteva excepţii, comandate politic, dar care puteau fi corectate fără a afecta statutul tuturor militarilor (constituit de secole, în toată lumea) şi scăderea drepturilor de pensie sub nivelul de venituri ai anilor 1980.

2. Aproape toţi invitaţii dv. au fost de acord cu o lege unică de pensii şi de salarizare, un alt aspect insidios al emisiunii. Prezentarea acestor legi ca instaurând echitatea socială şi nu maximizarea profiturilor private este culmea batjocurii la adresa intelectualităţii. Nici moderatorul şi nici unul din invitaţi nu sesizează că aceste legi UNICE NU SUNT NICI UNICE ŞI NICI UNITARE. Ele se referă doar la salariaţii bugetari şi nu la toţi salariaţii ţării, ca şi când Puterea statului (Legilativă, executivă , etc.) nu ar fi reprezentanta întregii populaţii ci doar a sectorului privat, care prezintă pe angajaţii publici (cei de pe urma cărora s-au îmbogăţit de fapt) drept „milogii”, care stau cu mâna întinsă la bunurile lor! Ce însemnă sector privat fără sistem public (pe care îl „căpuşează” continuu), fără educaţie, fără sănătate, fără legislaţie, fără protecţia muncii şi a existenţei, de către sistemele speciale de protecţie (armată, poliţie, magistratură)?

3. Nu s-a pus în discuţie dacă anularea statutului profesional al militarilor şi poliţiştilor prin aceste legi, este un act antidemocratic şi anticonstituţional, armata fiind singura instituţie a statului cu funcţia constituţională de garant al democraţiei şi statului de drept. Mai mult, unul din invitaţii emisiunii, Mihai Neamţu (dacă i-am reţinut corect numele), leagă activitatea acestor instituţii de dogmele politice şi nu de activitatea lor profesională, stabilită prin legi distincte. Domnul în cauză doreşte război pentru ca armata să-şi merite salariile şi pensiile. Vai de noi şi urmaşii noştri cu asemenea „intelectuali infantili” aduşi la televiziunea publică!

4. Caracterul retrograd al legilor pensiilor şi salariilor bugetarilor, constă în legiferarea scăderii nivelului veniturilor nete ale angajaţilor statului, la nivelul anilor 80, adică o întoarcere în urmă cu peste 40 de ani, după 20 de ani de aşa zisă „democraţie”. Comuniştii, pe care îi blamaţi, în cei 40 de ani de guvernare nu au scăzut niciodată salariile sau pensiile, din contră le-au crescu continuu, deşi au plătit datorii de război, au plătit datorii bancare şi au investit în bunuri publice mai mult decât întreaga perioadă capitalistă a ţării. Acesta era un subiect pentru „Judecă tu”, referitor la evoluţia salariilor, pensiilor şi disproporţiile între profesii şi posturi.

5. Militarii în rezervă s-au revoltat prin greva de protest nu numai pentru ei ci şi pentru abuzurile legislative şi economice ale actualului guvern şi preşedinte împotriva întregii ţări, deoarece nu mai reprezintă interesele majorităţii populaţiei, realitate evidenţiată de orice sondaj de opinie profesional.

6. V-aţi asociat forţelor oculte ale acestei ţări, care doresc discreditarea armatei şi celorlalte instituţii ale statului de protecţie naţională, deoarece revolta armatei împotriva tiraniei şi măsurilor antidemocratice ar putea fi adevărata ameninţare pentru criminalii economici ai acestei ţări, responsabili de degradarea economică şi biologică a poporului român din ultimii 21 de ani. De aceea ei doresc distrugerea armatei şi transformarea militarilor în „mercenari”, care luptă pentru stăpânii care îi plătesc nu pentru interesele naţionale, cum spune Constituţia. Ştiţi foarte bine că militarii noştri nu au ce căuta în Irak, Afganistan si alte teatre de război deschise de oligarhia internaţională în interesele ei economice nu ale României.

VĂ ADUC LA CUNOŞTINŢĂ CELE DE MAI SUS, DEOARECE NU ESTE O ACŢIUNE SINGULARĂ. Aduceţi în discuţie probleme importante şi de actualitate, DAR CU INTERPRETĂRI PERVERSE, generate tocmai de către cei responsabili de starea deplorabilă a României sau acoliţii lor.

Aşa aţi procedat şi în emisiunea din 20.01.2010, când puneţi în discuţie „statul asistenţial” , producând o DIVERSIUNE INTELECTUALĂ, DE LA ROLUL ŞTIINŢIFIC PE CARE TREBUI SĂ ÎL AIBĂ ORICE STAT PRODEMOCRATIC, acela de MANAGER al întregii naţiuni, NU DE SLUGĂ în mâna unor grupuri de interese economice şi politice, CUM ESTE STATUL ROMÂN ACTUAL.

Scopul şi spaţiul (şi aşa extins) al acestei scrisori nu îmi permit să argumentez distorsiunile informaţionale generate de emisiunile „Judecă tu” şi probabil de toate celelalte emisiuni de ştiri pe care le coordonaţi ca Director de Ştiri al TVR.

Aştept scuzele publice ale domniei voastre, înainte de a mă adresa altor instituţii media şi de combatere a discriminării.

29.01.2011

Col. r. ing. Teodor GHIŢESCU

ONORARIUL AVOCATULUI COSTEL GALCA

ONORARIUL AVOCATULUI COSTEL GALCA
Pentru a limita activitatea zvonacilor si clevetelile celor care au timp de altceva in loc sa puna mintea" la contributie " pentru a para actiunile adversarilor nostri ,voi posta mai jos onorariile solicitate de avocatul COSTEL GALCA:
"Ca sa eliminam orice speculatie pe aceasta tema, va precizez care sunt onorariile solicitate:
  • 50 de RON, pentru fiecare actiune (adica fiecare persoana care intenteaza actiune);
  • 20 RON pentru fiecare persoana cre utilizeaza cererea de chemare in judecata conceputa de mine (are 32 de pagini si peste 100 de trimiteri la jurisprudenta CEDO, CJUE si al doctrina);
  • cheltuielile de transport;
  • 150 RON pentru fiecare actiune pe care o castig dupa ce hotararea a ramas definitiva si irevocabila. Onorariile sunt mai mult decat decente, iar fata de onorariile pe care le percep sunt ifinit mai mici."

Taverna îngerilor necredincioşi.Disponibilizaţii patriei şi armata lor amăgitoare

Scris de : Teodor Seran 18-01-2011 12:19 7 comentarii

Aproape 50.000 de cadre militare au fost disponibilizate printr-o Ordonanţă neconstituţională începând cu anul 1998, ca jertfă pe altarul umilinţei la intrarea în NATO.

soldati armataAu părăsit Armata cu pensii de mizerie şi li s-a promis că vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. În luna ianuarie 2011 pensiile le-au fost ciopârţite, motivându-se că nu au vechimea completă în cariera militară.

1.

Se aşeză pe banca din faţa Comandamentului, ascunsă printre arbuştii ornamentali. Îşi impuse să nu dea drumul la gânduri înainte de a-şi aprinde o ţigară. Patrula care schimbă posturile de gardă se prelinse în şir indian prin faţă, în pas lălăit. Nu se sculă să îi certe pentru că avea de luptat cu un gând negru de care nu mai putea să scape: se auzea că unitatea se desfiinţează. „Şi? Ce o să facem?”, îl întrebase încruntată Antoaneta. „Doar n-o să trăim doar din salariul meu?” – „Or să asigure altceva!”, replicase dârz, dar cu vocea moale. Nici el nu credea ce spune. Ştia că „altceva” înseamnă o altă garnizoană, într-un alt oraş, mai mult ca sigur la dracu’ în praznic. Sergentul de serviciu îl împiedică să mai îşi continue gândul. „Să trăiţi! La ora zece este şedinţă în club cu Comandantul!”

2.

Ordinul Ministrului Apărării Naţionale a căzut ca o ghilotină asupra existenţeicadrelor militare din unitate. „UM0XXXX din garnizoana Focşani, se desfiinţează începând cu data de 01 august 1998. Ofiţerii, maiştrii militare şi subofiţerii vor fi disponibilizaţi conform Ordonanţei nr.7 emisă de Guvernul României”. Vocea Comandantului suna puţin tremurat. Nici lui nu îi venea să creadă ca este nevoit să citească un asemenea ordin. Ar fi vrut să părăseascăArmata pe uşa din faţă, aşa cum stă bine unui luptător. Pe umeri simţea povara unei umilinţe pe care nu o mai încercase niciodată.

3.

„Domnu’ maior! Ce faceţi dom’le? V-a dat Armata afară?” Vasile Maghiran cobora la vale prin Grădinari, satul lui natal. Era îmbrăcat civil, dar vărul Gheorghiţă, din capul satului îl recunoscuse. “A fost o restructurare! Pentru intrarea în NATO!”, încercă să explice. “Ce restructurare vere! V-a dat un şut în fund, asta-i realitatea!” Renunţă să se mai contrazică cu Gheorghiţă, pentru că îl ştia cu gura mare şi nici nu avea argumente în favoarea lui. Venise la ţară să se relaxeze, dar nici aici nu putea să scape de umbra uniformei militare, care se încăpăţâna să îl însoţească peste tot. Cât timp fusese activ, ţinea capul sus şi se plimba prin sat ţanţoş. Acum simţea un sentiment de umilinţă şi i se părea că toată lumea îl acuză de când a părăsit Armata. De parcă ar fi fost vina lui. Ridicolul luase loc sublimului şi îl obliga să fugă de lume pentru că nu avea ce explicaţii să dea. Militarii în rezervă erau doar nişte oameni marginalizaţi, fără niciun rost pe lume.

4.

Cu timpul viaţa de familie se transformase într-un iad gri. Banii luaţi drept compensaţii se topiseră de mult, încă din toamna când devenise rezervist, când dolarul crescuse de la patru mii la opt mii de lei. Practic rămăsese cu jumătate din sumă, pe care Antoaneta o cheltuise pe mâncare şi pe haine pentru cele două fete. “Lasă că aşa îmi trebuie! Mi-a zis mama de o sută de ori să nu iau ofiţer de bărbat! Şi n-am ascultat-o! M-ai plimbat prin toată ţara şi acum ne-ai lăsat şi fără bani! Nu mai sta în casă! Du-te şi caută-ţi un serviciu!” De căutat a căutat ani de zile un nou loc de muncă. Pe unde mergea şi întreba era privit cu suspiciune şi neîncredere. “Apevişti angajăm mai greu! Ce ştiţi dumneavoastră să faceţi? Şi până la urmă nu aveţi pensie? Staţi acolo la pensie şi vedeţi-vă de treabă!” Pensia era însă mică, iar gura Antoanetei era mare. Nu avea cum să stea acasă. Pleca dis de dimineaţă, trecea pe la Şomaj să citească lista locurilor de muncă disponibile, se întâlnea cu foşti colegi, mai se aciuia pe la unul, sau pe la altul acasă, sau o vizita pe mătuşa Zamfira, sora mamei. Mătuşa îi dădea să mănânce şi îl consola: “Lasă Vasilică mamă, nu fi supărat! Aşa e ea Antoaneta: rea de gură! Las-o să vorbească! Poate că într-o zi ai să găseşti ceva de lucru!”. De găsit nu a găsit niciodată un loc de muncă. Criza financiară l-a prins cu o pensie mică şi cu fetele studente la Bucureşti, care telefonau tot timpul după bani. O nouă lege i-a interzis acum să mai lucreze capensionar militar cu contract de muncă. Nu mai avea decât o soluţie: să rămânăpensionar. Doar atât: un pensionar militar sărac.

5.

soldati armata - 2În luna octombrie 2010 a fost împreună cu colegii din Sindicatul Militarilor Diponibilizaţi în Rezervă la Bucureşti, la mitingul de protest. Primăria le-a destinat ca locaţie pentru miting un maidan plin de mărăcini şi bolovani, peste drum de gardul Palatului Cotroceni. Câteva ore au strigat lozinci prin care îşi cereau drepturile sau prin care cereau demisia Guvernului şi a Preşedintelui. Era sigur că strigătele se auzeau până în încăperile Palatului şi până în biroul Preşedintelui. Nu i-a auzit nimeni şi nu i-a luat nimeni în seamă, chiar dacă pe maidanul plin de mărăcini se găsea crema Armatei Române, generali şi ofiţeri superiori, maiştri militari şi subofiţeri. Anul următor, în luna ianuarie, a primit pensia mai mică cu 5 milioane. Nu era el singurul caz. Mii de pensionari militari erau în aceeaşi situaţie. Iubise mult Armata şi spiritul ei şi îşi amintea de timpurile când era mândru că este ofiţer. În ziua când a pus pe masăpensia redusă şi a văzut că Antoanetei îi dau lacrimile, a regretat pentru prima oară în viaţă că s-a făcut ofiţer. “Vasile, vino în sufragerie să vezi la televizor cum îi arestează jandarmii pe-ai voştri! Au ajuns ofiţerii să fie arestaţi ca borfaşii! Să nu mai zici la nimeni niciodată că ai fost ofiţer!” Poate că are dreptate Antoaneta. Poate că a fost cândva ofiţer şi a purtat lumina demnităţii militare în ochi. Acum, această lumină nu mai există. Doar tristeţea unui vis spulberat îi mai umbreşte ochii de militar.

Noile drepturi ale soldatilor si gradatilor voluntari din Armata

Scris de : Ziua Veche 22-02-2010 17:35

Dupa o perioada de proteste si dezbateri furtunoase, cea mai importanta categorie de militari din Armata Romaniei a reusit sa isi castige dreptul de a ramane in armata pana la varsta de 45 de ani, iar vechimea in serviciu sa fie considerata vechime in serviciul militar si sa fie luata in calcul la stabilirea pensiei.

Senatul Romaniei, in calitate de camera decizionala a Parlamentului, a adoptat luni, 22 februarie, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 384/2006 privind Statutul soldatilor si gradatilor voluntari.

ziuaveche.ro va prezinta cele mai importante modificari ale acestei legi care va aduce o serie de imbunatatiri statutului acestei categorii de militari:

  • Soldatii si gradatii voluntari vor putea activa in sistemul militar pana la 45 de ani, fata de 40 de ani, cum permite legea in prezent;
  • Vechimea in serviciu, in calitate de soldat sau gradat voluntar sa fie considerata vechime in serviciul militar si sa fie luata in calcul la stabilirea pensiei;
  • Soldatii si gradatii voluntari vor beneficia de incadrarea in conditii deosebite, conform legislatiei aplicabile cadrelor militare in activitate;
  • Soldatii si gradatii voluntari trecuti in rezerva sau scosi din evidentele militare vor putea beneficia gratuit de asistenta medicala si medicamente, potrivit prevederilor statutului cadrelor militare. Mai mult decat atat, cei incadrati intr-un grad de invaliditate vor beneficia de pensie de invaliditate, conform dispozitiilor Legii nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat;
  • Perioada in care soldatii si gradatii voluntari participa la misiuni in afara teritoriului statului roman se va considera dublu in calculul vechimii in serviciul militar;
  • Stagiul de cotizare realizat in sistemul public de pensii in perioada 24 decembrie 2006 si pana la intrarea in vigoare a Legii constituie vechime in serviciu si se valorifica la stabilirea pensiei;
  • Se va elimina, de asemenea, sanctiunea referitoare la diminuarea veniturilor cu 5% – 20% pe o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni si inlocuirea acesteia cu cea a retrogradarii din functie, ca sanctiune disciplinara;
  • Modificarea legii mai prevede ca acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea sau ingrijirea copilului se va face conform legislatiei existente, fara a mai fi necesara si emiterea unui ordin al ministrului apararii nationale in acest sens;
  • In prezent, soldatii si gradatii voluntari pot participa doar la forme de perfectionare a pregatirii. Prin modificarea Legii, acestia vor putea urma orice forma de invatamant din sistemul de invatamant superior civil;
  • Soldatii si gradatii voluntari vor putea fi mutati si la cerere dintr-o unitate militara in alta, nu numai in interesul serviciului cum este in prezent.

In prezent, soldatii si gradatii voluntari sunt in numar de aproximativ 31.000, ceea ce reprezinta aproape 40% din totalul personalului militar.

Cei mai multi soldati si gradati voluntari se regasesc in cadrul Fortelor Terestre – aproape 65%.

Desi indeplinesc misiuni specifice, atat pe timp de pace, cat si pe timp de razboi, inclusiv prin participarea la misiuni in teatrele de operatii, potrivit legislatiei existente soldatii si gradatii voluntari nu erau asimilati cadrelor militare si, in consecinta, nu puteau beneficia de unele drepturi acordate acestora, constituind un corp distinct de personal militar, cu statut propriu.