vineri, 11 ianuarie 2013

Noul ministru al Apărării a avut prima întâlnire cu oficialii americani de la Bucureşti


Noul ministru al Apărării a avut prima întâlnire cu oficialii americani de la Bucureşti

Delegaţia Ambasadei SUA la întrevederea cu ministrul apărării naţionale - foto Cătălin Ovreiu, www.mapn.ro
În cursul zilei de joi 10 ianuarie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA în România. Alături de ministru s+a aflat şeful SMG, general locotenent Ştefan Dănilă, alţi ofiţeri, translatorul. Echipa americană a fost formată din însărcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher, colonel Roderick E. Dorsey Jr., ataşatul militar al SUA în România, şi Joseph Trimble, consilier pe probleme politico-militare.
Conform comunicatului MApN Mircea Duşa a mulţumit americanilor pentru sprijinul constant pe care Statele Unite îl acordă României şi a reiterat că, în cadrul parteneriatului strategic româno-american, “relaţiile în domeniul militar sunt unele strânse, implicând o serie de parteneriate pe termen lung în industria de apărare, dar şi în misiunile din teatrele de operaţii”.
Mirecea Duşa a mai asigurat oficialii americani că “România îşi va respecta angajamentele asumate prin parteneriatul cu Statele Unite ale Americii şi vom face eforturi ca relaţiile noastre bilaterale în domeniul militar să fie menţinute la standarde înalte şi să fim operativi, pentru ca ceea ce ne-am angajat să respectăm, să ducem la bun sfârşit”.
Ministrul Apărării Naţionale a transmis că obiectivele legate de misiunile şi responsabilităţile ce-i revin României ca stat membru al NATO şi UE, precum şi cele asumate în cadrul parteneriatului româno-american sunt “prioritatea de maximă importanţă” a mandatului asumat la conducerea ministerului.
“Puteţi conta pe faptul că vom finaliza la timp şi la standardele convenite toate preparativele necesare operaţionalizării sistemului antirachetă de la Deveselu. În acest sens, se vor executa lucrările de pregătire a bazei, în ceea ce priveşte căile de acces, utilităţile din zonă, precum şi alte probleme astfel încât elementele de infrastructură să fie funcţionale, conform graficului stabilit”, le-a spus Duşa diplomaţilor americani.
Duane Butcher a amintit că, zilele trecute, premierul Victor Ponta a dat diplomaţilor americani asigurări că proiectele România-SUA, de pe toate planurile, sunt fezabile şi vor fi continuate. “Susţinem parteneriatul cu România, care s-a dovedit un partener de încredere şi care ne-a fost alături permanent. Zilele trecute, am avut o întâlnire şi cu prim-ministrul Victor Ponta care şi-a exprimat încrederea în dumneavoastră şi ne-a asigurat că proiectele noastre, pe toate planurile, sunt fezabile şi vor fi continuate”, a declarat Însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA Duane Butcher.
În context, ministrul român a transmis felicitările sale pentru nominalizarea noului secretar american al apărării, Chuck Hagel, iar membrii delegaţiei americane l-au felicitat pe Duşa pentru învestirea ca ministru al Apărării Naţionale.
Deşi conţinutul comunicatului şi formatul întrevederii lasă să se înţeleagă că întâlnirea a avut scopul ca americanii să se asigure de intenţiile noului ministru în ceea ce-i priveşte şi poate să-i furnizeze acestuia “foia de parcurs” pentru mandatul ce-l începe. Aşteptăm ca în afară de furnizarea suportului logistic pe care-l oferă americanii în Afganistan şi pentru pregătirea misiunilor româneşti pentru Afganistan (unde aceştia au interesul primordial) sprijinul american să se concretizeze şi în furnizarea de tehnică de importanţă strategică în condiţii avantajoase … ca pentru parteneri şi prieteni. Conform celor declarate.
http://militar.infomondo.ro/actualitate/noul-ministru-al-apararii-a-avut-prima-intalnire-cu-oficialii-americani-de-la-bucuresti.html