marți, 14 octombrie 2014

BIROUL OPERATIV AL FILIALEI SECTOR 6 SUSȚINE POZIȚIA FILIALEI TIMIȘOARA PREZENTATĂ ÎN COMUNICATUL DE MAI JOS

Sursa:E-mail-ul trimis de Filiala Timișoara, Filialei Sector6 București.
Am solicitat și avem aprobarea președintelui filialei de a posta Comunicatul Filialei Timișoara pe blogul Filialei Sector 6.

COMUNICATUL BIROULUI OPERATIV AL FILIALEI 1 TIMIŞOARA A SCMD*

            În perspectiva apropiatei şedinţe a Consiliului Naţional al Reprezentanţilor – 2014, care are înscrisă pe ordinea de zi modificarea Statutului SCMD, membrii Biroului Operativ al Filialei 1 Timişoara a SCMD constată cu îngrijorare şi dezamăgire preocuparea insistentă a actualei condiceri centrale a SCMD de prezervare a stării de fapt şi de drept actuale din sindicat, acţionând cu perseverenţă împotriva oricăror schimbări de natură organizatorică şi statutară, schimbări ce sunt impuse de realitatea actuală şi reclamate de marea majoritate a membrilor de sindicat prin reprezentanţii lor statutari.
            Pentru realizarea acestui demers dăunător viabilităţii puterii organizaţiei, sunt folosite metode şi tactici variate de la persuasiune la manipulare şi impunerea voinţei unilateral, ignorând sau repingând orice propunere de schimbare, cu argumente nefondate, preferându-se o cosmetizare a statutului actual cu o restrângere şi mai accentuată a prerogativelor organelor teritoriale sindicale şi o concentrare şi mai mare a competenţelor în favoarea unei anumite categorii de membri ai SCMD.
            În aceste împrejurări, membrii Biroului Operativ al Filialei 1 Timişoara, conştienţi de pericolul menţinerii unui statu-quo nedemocratic, considerăm că se impune cu necesitate obiectivă completarea, modificarea şi adaptarea statutului SCMD la cerinţele actuale, înlăturarea  prevederilor nelegale şi neconstituţionale pe care le conţine în prezent şi completarea cu prevederi de lărgire a democraţiei interne, astfel cum sunt reflectate în propunerile de modificare şi completare prezentate şi pe baza proiectului întocmit de filiala noastră în cooperare cu alte filiale din zonă şi din ţară.
            Având în vedere aceste considerente, formulăm următoarele :

PRECIZĂRI

A. Cu privire la modificarea şi completarea statutului

1.    Pentru corecta informare, în vederea acordării unui vot în cunoştinţă de cauză, solicităm difuzarea pentru consultare şi a VARIANTEI 2 de proiect de statut, care cuprinde şi modificări propuse de Filiala 1 Timişoara şi prezentate în formă coerentă Departamentului Juridic al SCMD încă din luna august a.c., precum şi modificările propuse de alte filiale.
      Este inadmisibilă, inacceptabilă, impardonabilă şi total nedemocratică ignorarea acestui demers şi prezentarea numai a proiectului elaborat sub oblăduirea Biroului Operativ Central (BOC).

2        Actualul statut conţine prevederi nelegale şi neconstituţionale, neobservate de instanţa care a judecat cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a SCMD, astfel:

      a). Dacă ne referim numai la drepturile membrilor fondatori prevăzute la art.6 al.2,3 şi 4, observăm că nici Legea 54/2003 cu privire la sindicate şi nici Legea 62/2010 cu privire la dialogul social, nu conţin dispoziţii speciale pentru membrii fondatori.
           Legea nu instituie nici privilegii nici discriminări, contrare principiului egalităţii în drepturi a cetăţenilor în faţa legii şi autorităţilor publice, consacrat de articolul 16 aliniatul 1 din Constituţie.
          Acelaşi principiu se aplică în orice organizaţie sindicală, unde principiul egalităţii în  drepturi trebuie să fie sacrosant. Nu pot exista într-o organizaţie sindicală membri care să aibă drepturi privilegiate şi peste competenţele organelor de conducere alese  democratic.
          Actualul statut consacră membrilor fondatori drepturi privilegiate de a fi membri ale organelor de conducere, încălcând şi dreptul de a alege şi pe cel de a fi ales al celorlalţi membri ai sindicatului.
      b). Potrivit dispoziţiilor art. 6 al.2 din Legea 62/2010, „Clauzele statutare contrare legilor în vigoare sunt nule de drept”.
           Aceasta înseamnă că prevederile art.6 al. 2,3 şi 4 din statut,  privitoare la membrii fondatori, nefiind prevăzute de Legea 54/2003 şi nici de Legea 62/2010 dar fiind şi contrare dispoziţiei art. 16 al.1 din Constituţia României, sunt lovite de nulitate absolută.
           Orice hotărâre luată de aceşti membri fondatori sunt nule de drept şi vor fi contestate în instanţă.
         c). În sprijinul menţinerii acestor prevederi nelegale şi neconstituţionale, se încearcă invocarea cu viclenie de către conducerea SCMD a prevederilor actului constitutiv, în care sunt prevăzute drepturile speciale ale membrilor fondatori, ceea ce ar  împiedica modificarea statutului în  acest sens.
            Este o susţinere falsă, netemeinică şi nelegală; nici Legea 54/3003, nici Legea 62/3010 nu fac nicio referire la vreun act constitutiv ci la procesul-verbal de constituire a sindicatului, semnat de membrii fondatori. De asemenea, legile mai înainte invocate nu prevăd ce trebuie să conţină acest proces-verbal de constituire.
            Procesul-verbal de constituire al SCMD conţine în mod abuziv prevederi nelegale şi neconstituţionale, care au fost transferate în statut. Menţinerea acestor prevederi în statut au adus şi aduc grave atingeri democraţiei interne de organizaţie, facilitând formarea unor grupuri în afara cadrului legal, ceea ce împiedică orice iniţiativă şi concentrează puterea de decizie în mâna unui număr restrâns de  persoane.
            Pentru modificarea prevederilor actualului statut, membrii CNR trebuie să înţeleagă faptul că între procesul-verbal de constituire şi statut nu există niciun raport de subordonare, ca de exemplu între Constituţie şi lege, aşa cum netemeinic se susţine.
            Prin urmare, modificarea statutului nu este condiţionată de prevederile procesului-verbal de constituire, iar în acest sens sunt clare şi dipoziţiile art. 20 din Legea 62/2010, care nu impun şi nu fac nicio trimitere la actul constitutiv. Iar dacă însăşi Constituţia României se poate modifica, este greu de înţeles de ce nu suportă  intervenţii statutul SCMD !

    B. Cu privire la alegerea organelor de conducere ale SCMD

Art. 12 din actualul statut prevede, printre altele, şi ”dreptul membrilor de sindicat de a alege şi de a fi ales în mod liber în organele de conducere”. Acest drept este însă contrazis şi limitat de dreptul membrilor fondatori (art. 9 al. 4  pct. b) de a alege ei Comitetul Director, din care fac parte de drept, aşa cum fac parte de drept  şi din CNR (art. 19 al. 1).
     În vederea înlăturării acestei prevederi contradictorii şi pentru a asigura desfăşurarea democratică a alegerilor, care să exprime voinţa majorităţii membrilor de sindicat, actualul statut trebuie modificat şi  completat şi în sensul propunerilor noastre.
      Pentru aceasta este necesară crearea cadrului statutar şi organizatoric coerent şi adecvat  de depunere a candidaturilor şi a platformelor-program pentru funcţiile alese de CNR.
      Numai în acest fel va fi respectat dreptul statutar de a alege şi de a fi ales al oricărui membru de sindicat.
      Prin adoptarea noului statut modificat şi completat şi conform propunerilor noastre, sperăm că vor fi înlăturate jocurile de culise, se va lărgi cadrul democratic şi va fi posibilă accederea în organele de conducere a celor mai capabili membri ai SCMD.

Având în vedere aspectele semnalate, considerăm că existenţa SCMD este un factor pozitiv în peisajul socio-politic actual, dar el trebuie să se întemeieze pe legalitate, pe corectitudine, pe deschidere democratică, pe voinţa membrilor săi şi pe activitatea organelor sale de conducere, care trebuie  să servească interesul sindicatului în ansamblul său.

  
TIMIŞOARA                       Preşedintele Filialei 1 Timişoara a SCMD
13.10.2014                           Col.(r)
                                                          Radu AROMÂNESEI

* NOTĂ: referirile din Comunicat se bazează pe prevederile statutului aflat în vigoare, şi nu la modificările propuse de BOC.