luni, 6 aprilie 2015

PROTESTUL NR.2 AL FILIALEI SECTOR 6 BUCURESTI A SCMD ADRESAT

1.PRESEDINTELUI INTERIMAR AL SCMD,                                                            Col. (r) MIRCE A DOGARU
2. MEMBRILOR COMITETULUI DIRECTOR AL SCMD
3. FILIALELOR TERITORIALE SCMD (spre informare)

In baza art. 12 lit. c, e si h  din Statut, privind principiul fundamental de organizare si functionare al sindicatului ce se exprima prin autonomia membrilor sai, Biroul Operativ al Filialei Sector 6 (BOpFS6), analizand Notele interne nr. 354 si 374/2015, face cunoscut protestul sau legat de convocarea Comitetului Director in sedinta la data de 31.03.2015, ordinea de zi propusa pentru aceasta sedinta, rezultatele acesteia si justificarea transmisa sub semnatura presedintelui interimar (Nota interna 374/2015) cu referire la protestul nostru din data de 25 martie 2015, astfel:
1. De ce convocatoarele sedintelor CD nu contin lista cu toti membrii acestuia, inclusiv vicepresedintii teritoriali asa cum acestia au fost votati la CNR din 27.10.2012, indiferent de statutul acestora, atata timp cat acestia nu au fost invalidati de CNR?.
a. Convocatorul sedintei CD din 09.12.2014 continea o lista cu 17 persoane, iar cel pentru data de 31.03.2015 contine 13 persoane. Constatam ca avem un organ de conducere cu geometrie variabila!
b.Conducerea SCMD, prin nerespectarea principiului corectitudinii informarii membrilor sai, manifesta un comportament discriminatoriu la adesa unora dintre vicepresedinti.
c.Conducerea SCMD trebuie sa inteleaga ca un vicepresedinte chiar daca este suspendat sau nu, ca participa regulat la sedintele CD sau nu, trebuie sa fie invitat la sedintele CD.
d.Rigurozitatea impune acelasi lucru si pentru cei decedati dar care nu au fost inlocuiti, din diverse motive, prin votul CNR (Ex. Col. (r.) Ionascu Victor). In cei doi ani de la moartea  inimosului nostrum coleg, om care a muncit pentru SCMD pana in ultimul moment, au avut loc doua Consilii Nationale ale Reprezentantilor, dar nu ati avut nici initiativa si probabil nici dorinta de a inlocui persoana respectiva in CNR. Si asta din motivul ca ati mai scapat de un critic/contestatar, un om care nu aproba ceva numai ca asa i se cerea.

Toate cele semnalate mai sus se constituie intr-o incalcare a prevederilor Statutului, atata timp cat prerogativele modificarii componentei CD sunt de drept ale CNR.

DECI. Probabil ca vom fi criticati ca incepem cu DECI.
DAR, CATI MEMBRII DE DREPT ARE COMITETUL DIRECTOR ASA CUM A FOST EL VOTAT IN CNR ?.

2.In protestul nostru anterior am sesizat nerespectarea deciziilor CD chiar de catre conducerea SCMD. Prin Nota interna 374/2015, dl. Col. (r)  Mircea Dogaru vine cu o clarificare fata de constatarea noastra, mentionand ca de fapt “punctul 6 al ordinei de zi, are in vedere atat situatia filialelor cat si activitatea vicepresedintilor responsabili de zona, punctual fiind acoperit intotdeauna de interventiile acestora”.
a.In aceste conditii, domnule Presedinte interimar, de ce convocatorul nu contine lista completa a acestora?. Cum poate cineva sa isi sustina interventia, asa cum sustineti dumneavoastra in nota respectiva, daca nu este invitat la sedinta?. Cumva la fel cum ati procedat cu filiala noastra in decembrie 2014, cand pe ordinea de zi ati trecut analiza activitatii Filialei Sector 6, fara sa discutati anterior cu BOp al acesteia sau sa ii invitati la sedinta pentru a putea raspunde acuzatiilor?.
b.Cum luati deciziile in CD daca in ROF (art. 13, (5)) se prevede ca DECIZIA SE IA CU MAJORITATE ABSOLUTA?. Dar ca sa va salvam cumva, articolul mentioneaza ca  majoritate absoluta este din totalul celor prezenti. Totusi, IN ACEST CAZ SE NASTE O MARE SI SERIOASA INTREBARE. OARE ESTE CORRECTA PREVEDEREA ASA CUM ESTE FORMULATA?. Pai, DEFINITIA MAJORITATII ABSOLUTE INSEAMNA JUMATATE PLUS UNU VOTURI DIN TOTALUL MEMBRILOR CD, nu din numarul celor prezenti. Si cand te gandesti ca SCMD are un Departament juridic care s-a revoltat la data cand a fost elaborat ROF-ul cum ca el este singurul si unicul department care are atributii in domeniul respectiv si a revizuit tot proiectul regulamentului. Este o greseala, sau o cerinta a cuiva aceasta prevedere?. Asa cu sunt formulate punctele (3) si (5) se ajunge la o situatie in care o decizie se poate lua cu un numar foarte mic de voturi pentru si in fapt avem o decizie cu majoritate simpla. Ex.: CD are un total de 14 membri. Adunarea CD  este statutara cu jumatate plus unu din membri, adica 8. Decizia necesita aprobarea cu jumatate plus unu din cei prezenti, adica 5. Pai 5 reprezinta doar 35,6% din totalul membrilor. Asta este normal?. Decizie luata cu putin mai mult de 1/3 din totalul membrilor!?. Majoritatea absoluta ar fi insemnat 8 din totalul membrilor CD, asa cum ar fi normal pentru a avea intr-adevar putere de decizie. La toate acestea, daca mai adaugam si un CD cu geometrie variabila si eventual hotarari fara aviz juridic avem o situatie care pate fi oricand atacata in justitie.
c.Si daca tot vorbim de principiul majoritatii absolute in adoptarea deciziilor, sa raspundem si la intrebarea pusa mai sus, referitoare la numarul total de membri ai CD. Conform votului din CNR 27.10.2012, ultimul consiliu care a aprobat componenta  CD si asupra caruia in anii urmatori nu s-au mai facut modificari, CD are un numar total de 21 de membri. Conform acestei cifre, TOATE DECIZIILE CD, LUATE CU MAI PUTIN DE 12 VOTURI PENTRU, SUNT LOVITE DE NULITATE.
d.Totodata, prin Nota 374/2015, dumneavoastra manipulati atat membrii CD cat si toti membrii de sindicat. Va atragem atentia ca in comunicatul de dupa sedinta din 09.12.2014, nu se specifica nimic despre alte hotarari luate cu aceasta ocazie, iar daca ne uitam si la ordinea de zi a sedintei respective si la fisele individuale de vot constatam ca nu a existat niciun punct care sa aduca in discutie “indeosebi situatia creata la grupurile de filiale din zonele II, V si VII si Ilfov, in ceea ce priveste coordonarea activitatii, conform deciziilor adoptate la precedentul CD”. Informarea si fisele de vot se refera numai la analiza situatiei Filialei Sector 6 Bucuresti (suspendarea activitatii acesteia), celelalte puncte de pe ordinea de zi fiind dedicate “analizei situatiei create prin amendarea cu cate 1000 lei a reclamantilor de catre completul de judecata prezidat de catre d-na judecator Vasile Cristea Mirela Simona  in doua dosare, cu aceeasi cauza, (nr. 4983/3/2014 si nr. 9395/3/2014), Propuneri,  cereri filiale:Propunerea presedintelui Filialei SCMD Satu Mare si Referat necesitate Filiala Resita”, puncte de care noi nu avem cunostinta ca s-ar fi discutat. Daca este altfel, si la CD din decembrie 2014 s-a hotarat si altceva, de ce nu au fost informate filialele?.
e.Tot fata de continutul Notei interne 374/2015,  se naste o dilemma. Ori Ppresedintele interimar nu cunoaste care este impartirea pe zone asa cum a fost votata de CNR, ori nu este atent la ce semneaza. Nu vrem sa ne gandim ca filialele din Bucuresti au fost scoase din organigrama sindicatului. Rigurozitatea in intocmirea documentelor, bat-o vina!?.

3.Din lecturarea celor patru decizii luate in sedinta din 31.03.2015, am inteles ca:
a.Ordinea de zi propusa nu a fost parcursa, cel putin 3 puncte nefiind nici macar discutate, alte doua partial si amanate (iarasi);
b.Se naste o alta intrebare, tot din parcurgerea deciziilor, daca ne uitam mai atent la numarul de voturi “pentru” vs. “contra”. Unele decizii au fost luate cu un numar total de 13 voturi altele cu 12. CINE NE EXPLICA DE CE PE UNA DIN DECIZII LIPSESTE UN VOT?. (Daca votul lipsa este cauzat de lipsa persoanei respecive din sala la momentul discutarii punctului sau de faptul ca persoana in cauza parasise deja sedinta);
c.Constatam ca eficienta unei astfel de sedinte este undeva la 50% (cu indulganta) iar daca ne gandim raportul eficienta/resurse consumate semnul de intrebare devine si mai mare. Atunci cum sa mai ceri ca de la o sedinta la alta CD sa isi respecte deciziile!?
d.Fata de decizia referitoare la discutarea la viitorul CD a “Masurilor privind reducera cheltuielilor SCMD, propunerile filialelor pentru vicepresedinti pe locurile vacante, adresate membrilor fondatori, situatia vicepresedintelui suspendat din calitatea de membru al SCMD, Col. (r) Tudor Marian,…” NU STIM CE SA MAI CREDEM!. Col.(r.) Tudor Marian este suspendat ba din calitatea de presedinte de filiala, ba din cea de vicepresedinte SCMD si membru al CD, ba din cea de membru al sindicatului!.
DOMNILOR!. VA HOTARATI ODATA?. Va aducem spre cunostinta ca asupra calitatii de  Presedinte de filiala numai Adunarea Generala a acesteia decide, din calitatea de vicepresedinte, numai CNR, iar din cea de membru, tot CNR. DOAMNELOR SI DOMNILOR, MEMBRI AI CD!. ATI FOST ATENTI PE CE V-ATI PUS VOTUL?.
 Oricum, votul pe aceasta decizie este nul pentru ca nu intruneste numarul cerut de majoritatea absoluta, adica 12 voturi pentru.
e.Tot in cadrul aceleiasi decizii se spune ca pana la viitorul CD, BOC va purta discutii cu BOp al Filialei Sector 6, si cu BOp ale Filialelor din Zonele vicepresedintilor retrasi. Suntem curiosi ce vreti sa discutati cu BOp al Filialei Sector 6, DIN MOMENT CE ATI REFUZAT SA PARTICIPATI LA ADUNAREA GENERALA EXTRAORDINARA A FILIALEI, PE ACEASTA TEMA, IN CIUDA INVITATIILOR OFICIALE TRANSMISE (si inregistrate)!.Prin organizarea Adunarii Generale Extraordinare v-am oferit ocazia sa explicati decizia BOC si sa purtati un dialog cu membrii filialei. Pentru cunostinta membrilor din tot SCMD-ul sa spunem ca in ultimii 3 ani  NIMENI DIN CONDUCEREA SINDICATULUI NU A ONORAT CU PREZENTA ADUNARILE GENERALE ALE FILIALEI, PROBABIL, FILIALA CU CEI MAI MULTI MEMBRI SI IN ACEST MOMENT. Nici de aceasta data nu ati onorat invitatia.
f.Revenim cu faptul ca ati refuzat sa introduceti pe ordinea de zi ca punct decizia de a discuta situatia col. (r.) Tudor asa cum s-a decis in data de 09.12.2014. DE CE NU RESPECTATI PROPRIILE DECIZII?. Probabil ca la urmatorul CD se va propune o noua amanare sub diferite pretexte.
g.Suntem consternati ca la reducerea cheltuielilor SCMD singurele masuri care au putut sa fie gasite si propuse cuprindeau sistarea ajutoarelor de inmormantare si angajarea cheltuielilor de catre filiale in limita de 40% din totalul incasarilor din cotizatii.
h.Domnilor!. Pai mai bine va gandeati sa propuneti sa fie sistate decesele, ca sa nu mai dati ajutoare de inmormantare. Ce sa mai vorbim de propunerea “vrei ajutor de inmormantare – hai la CAR”?.
i.Iar cu incadrarea in cele 40 procente (%), IN CE SA NE INCADRAM DACA NU NE-ATI DAT COTA CUVENITA?.
j.V-ati gandit sa reduceti cheltuielile la nivel central?. Sa va redimensionati ?. Cu procesele, alti bani alta distractie!. CATE PROCESE A CASTIGAT DEPARTAMENTUL JURIDIC?. UNII IAU BANI PENTRU CONSULTANTA JURIDICA IAR PAGUBITII SUNT AMENDATI DE INSTANTA.

4.De ce la sedinata CD nu au fost invitati sa ia parte membrii comisiei de cenzori pentru a-si prezenta raportul?. In acelasi timp, VA SOLICITAM SA PUNETI LA DISPOZITIA FILIALELOR RAPORTUL COMISIEI DE CENZORI IN FORMA INAINTATA DE ACEASTA CATRE CONDUCEREA SCMD, cu numar de inregistrare.

5.In contextul celor propuse a fi discutate in CD si a ceea a ce s-a discutat real si IN BAZA DREPTULUI DE A FI INFORMATI CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA ORGANELOR DE CONDUCERE ALE SINDICATULUI (art.12, lit. h din Statut), va solicitam sa explicati, membrilor de sindicat, care au fost cauzele care au dus la neparcurgerea ordinei de zi propusa si sa puneti la dispozitia filialelor informarile scrise si inregistrate, impreuna cu avizele Departamentului juridic pe documentele respective, asa cum ele au fost pregatite pentru sedinta, privind:
a.Prezentarea Bugetului estimat al SCMD pe anul 2015;
b.Cheltuielile SCMD pe trim 4/2014 si cele estimate pe trim 1/2015. Propuneri si masuri;

6.SOLICITAM RASPUNS SCRIS din partea conducerii SCMD pentru NERESPECTAREA DECIZIEI CNR DIN 27.10.2012, PRIVIND VIRAREA COTEI DE REPARTITIE A FONDURILOR REZULTATE DIN COLECTAREA COTIZATIILOR DE 40% PE ANUL 2014 IN CONTUL FILIALEI SECTOR 6.

7.SOLICITAM SA PUNETI LA DISPOZITIA FILIALELOR BILANTUL CONTABIL PE ANUL 2014 IN FORMA CE VA FI INAINTAT ORGANELOR ABILITATE ALE STATULUI.

FATA DE CELE PREZENTATE MAI SUS, ATENTIONAM MEMBRII CD CA PRIN PARTICIPAREA LA SEDINTA RESPECTIVA, ACCEPTAREA ORDINEI DE ZI SI A DECIZIILOR LUATE AU DEVENIT SOLIDARI CU CONDUCEREA SCMD IN NERESPECTAREA PROPRIILOR DECIZII, VALIDAREA UNOR DECIZII NESTATUTARE, MANIPULAREA SI DEZINFORMAREA MEMBRILOR DE SINDICAT.

CRED CA ATI OBSERVAT CA AM NUMEROTAT PROTESTELE SI VA ADUCEM LA CUNOSTINTA CA NU VOM RENUNTA LA ACESTEA PANA CAND NU VETI INVATA SA FITI CORECTI, SA RESPECTATI PREVEDERILE STATUTULUI SI VETI DEMONSTRA CA ACTUL DE CONDUCERE SE FACE PRIN APLICAREA  PRINCILIULUI RESPECTULUI FATA DE LEGE.

VA REAMINTIM CA NOI, CA MEMBRII AVEM SI DREPTURI  NU NUMAI OBLIGATII SI NU SUNTEM MEMBRII NUMAI PENTRU A PLATI COTIZATII. 


BIROUL OPERATIV AL FILIALEI SECTOR 6 BUCURESTI A SCMD